Ke Udara

{{nowplay.song.artist}}

{{nowplay.song.track}}

Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

Inspirasi

Kipas Rumah Perlahan Atau Tidak Berfungsi? Ini Cara Mudah dan Murah Baiki Kipas Secara DIY

Sekiranya kipas pusing perlahan, kita hanya.......

Sekiranya kipas  pusing perlahan, kita hanya perlu tukar kapasitor yang berwarna hitam itu. Tapi apa perlu buat jikalau langsung tidak pusing. Selalunya sebab kena petir, terlalu panas atau pun tnb power terlebih voltan. Kerosakan macam ini sukar baiki. Selalunya kita akan terus tukar baru. Tetapi disini ada DIY cara baikinya. Kita hanya perlu tukar thermofius yang terdapat dalam badan kipas. Simple untuk check problem yang mcm ni, kita hanya perlu buka sambungan neutral pada kipas dan on. Check pada sambungan neutral kipas. Jika tiada api maknanya benda ni dah rosak. Guna meter. Off kipas. Check pada life-neutral. Jika tiada bacaan ohm selalunya benda ni juga rosak. Cara buka agak sukar tetapi berbaloi kerana kos thermofius hanya rm0.50 sen - rm1 je. Selamat mencuba.

Kipas siling jenis panasonic

Cover ni juga perlu dibuka

 

Yang hitam tu capasitor jikalau kipas pusing perlahan

 

Batang kipas juga perlu dibuka

 

Buka semua skru di sekeliling bulatan tu

 

Buka semua skru di sekeliling bulatan tu

 

Terdapat 2 skru. Satu ikat cover bawah. 1 ikat cover atas.

 

Selepas cover bawah dibuka.

Beginilah keadaan dalam kipas

 

Buka kesemua wayar. Kalau lupa snap gambar dulu. Untuk buka cover atas cungkil cover perlahan sekeliling sama rata.

Bahagian atas kipas. Thermofius yg bulat kecik tu. Beli nilai yg sama di kedai elektronik. Update: admin dpt msg dr abg dot suh bagi tau. Dlm gambar ni admin pintal utk express test je. Kalau dah tuko baru jangan plak korang pintal lagi. Kalau pintal jugak baik takyah tuko.

 

Nampak tak thermofius bulat mcm aiskrim malaysia tu? Update: admin dpt msg dr abg dot suh bagi tau. Dlm gambar ni admin pintal utk express test je. Kalau dah tuko baru jangan plak korang pintal lagi. Kalau pintal jugak baik takyah tuko.

 

Thermofius. Utk test bagi short dulu dgn pusing mcm ni. Kalau ada meter lebih senang. Update: admin dpt msg dr abg dot suh bagi tau. Dlm gambar ni admin pintal utk express test je. Kalau dah tuko baru jangan plak korang pintal lagi. Kalau pintal jugak baik takyah tuko.

 

Setelah siap pasang semula dengan baik. Jgn abaikan keselamatan. Pasang semua dengan ketat. Update: admin dpt msg dr abg dot suh bagi tau. Dlm gambar ni admin pintal utk express test je. Kalau dah tuko baru jangan plak korang pintal lagi. Kalau pintal jugak baik takyah tuko. ?

Sumber Facebook Malaysia DIY

Filled Under :

Menarik

  • {{related.category}}

    {{related.name}}

     {{related.DocumentPublishFrom | date:"dd MMMM yyyy h:mma"}}