Ke Udara

{{nowplay.song.artist}}

{{nowplay.song.track}}

Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

Inspirasi

Lelaki Ini Kongsi Pengalaman Paru-Paru Bocor Akibat Rokok

Setiap orang dah tahu kesan merokok yang boleh membahayakan kesihatan termasuklah perokok itu sendiri.

Setiap orang dah tahu kesan merokok yang boleh membahayakan kesihatan termasuklah perokok itu sendiri. Di kotak rokok, telah dipamerkan gambar kesan negatif yang mungkin dihidapi oleh perokok tegar ini. Adakah mereka buat-buat tak nampak dan tidak tahu?

Antara kesan negatif merokok ialah selaput bawah mata dan katarak mata, kulit bersisik, gigi kuning, penuaan awal dan berkedut, jari kuning, rambut menjadi tipis, gigi rosak dan lain-lain kesan negatif.

Jom ikuti perkongsian dari Muhammad Aidelhan apabila paru-parunya terpaksa dipotong kerana sudah tidak berfungsi lagi kesan dari merokok. Semoga perkongsian ini membuka mata perokok tegar untuk berhenti merokok.

As salam..baik laa..ramai yg mintak sy explain knp dan knp...sy mulakan cerita yaa..sy mmg xde sakit ape2 sebelum2 nie..sihatvmcm biasa..waktu dok relek2 ptg 2..tetiba sesak nafas nak diri x leh..nak tunduk pin x leh..so mintak tlg kwn anto pi klinik..doc ckp otot n urat tegang..so kasi 1 injection..bgun esoknye pon x ok gak..so ingat nak urut jerk..mlm 2 pon urut laa..esoknye pon same jugak..lepas tgahari pi klinik kt batu pahat plak..dok ckp en kene pi sepital..sy buat surat..masuk emergancy terus..pi laa sepital pantai..masok2 terus don buat xray..on the spot kuar x ray die soh stanby utk operate dada..tebuk 1 lubang utk kuarkan udara lebih kt paru2..duduk icu 1 mlm..doc ckp biasenye 2 hari dah settle masalah..tp ni tidak..so xray lagi..buat ct scan...tup doc ckp paru2 sudah bocor..kene operate n anto pi mmc melaka...smpai melaka esoknye terus buat mejor operate yg mengambil masa lebih kurang 5 jam..paru sy kene potong sikit sbb lubang 2 byk dah bahagian 2 x berfungsi lagi..doc ckp stop smoking sbb peparu awk nanti boleh jadi mcm carbon..hancur lame2...so siap operate ade 2 tiub dimasokkan kt dlm badan saya.mcm 2 laa ceritanya.
#thanksmywife
#loveusomuch

As salam..ini merupakan sebahagian paru2 yg dipotong dah dikeluarkan krn tdk lagi berfungsi.kat sini sy nak ceritakan kisah selepas operation.saya masih tidak dapat menarik nafas dalam2 dan masih menjalankan fisio atau senaman nafas yg betul bagi membolehkan paru2 saya kembali berfungsi seperti sediakala.kepada perokok2 diluar sana..cuba anda bayangkan..sy x boleh tido lebih dari 2 jam untuk sekali lelap..sbb kalau terlebih..sy akan mengalami 1 kesakitan yg teramat sgt ketika tersedar dari tidur kerana semasa tidur paru2 kita hanya melakukan pergerakkan yg paling minima..dan bila hendak menarik nafas spt biasa..akan terasa satu keperitan seperti luka xcident yg berdarah diperah dgn limau..ini bukan tipu..sy yg alami..jadi kpd perokok2..anda bayangkan setiap hari anda akan berasa takot untuk tidur...sy bagi tips sikit kalau2 ade yg terkene mcm sy akan dtg..anda kene tidur duduk supaya x terlalu nyenyak...itulah yg sy alami untuk masa nie..sekian..as salam..moga ia memberi sedikit sokongan untuk korang stop smoking..
#sygdiri
#sygisteri
#sygfamily

Sumber dari Facebook Mohd Aidelhan

Filled Under :

Menarik

  • {{related.category}}

    {{related.name}}

     {{related.DocumentPublishFrom | date:"dd MMMM yyyy h:mma"}}